25.01.2012

Prajitura Albinuta

Astăzi va prezint una dintre prăjiturile mele preferate , dulce acrișoara , gustoasa, cu iz de copilărie. Deocamdată copii mei nu sunt fani dulciuri și stau sa ma întreb dacă ei o sa își aducă aminte atunci când vor fi la casa lor , de dulciurile copilăriei ..... rămâne sa vedem... dar hai sa vedem ce și cum e cu aceasta prăjitura delicioasa.


Ingrediente
- pentru foi :
600 grame de faina
2 oua
4 linguri de miere
2 lingurițe de bicarbonat
80 grame de unt
180 grame de zahar
4-5 linguri de lapte

-pentru crema :

250 ml lapte
180 grame de zahar
80 grame de gris
200 grame de unt
1 plic zahar vanilat
1 borcan de gem de caise
100 gr nuca tăiata mărunt ( optional)


Zahar praf pentru finisat

Iar acum după ce am pregătit toate ingredientele purcedem la treaba :


Începem cu foile bineînțeles :
Mierea , zaharul și untul le punem într-o cratița la foc mic , amestecând din când în când pana se topește zaharul. Se ia de pe foc și se lasă un pic la răcit. Apoi adaugăm faina amestecata cu bicarbonatul , apoi ouăle și laptele , pana avem o compoziție omogena. Aluatul îl împărțim în 4 parți egale care se întind în foi subțiri de aceeași dimensiune .... acest lucru se face foarte ușor dacă aluatul este călduț , dacă aluatul sa răcit merge mai greu , dar putem sa îl punem pe o farfurie și îl încălzim în cuptorul cu microunde ...și sa vedeți ce ușor se întinde. Cu furculița perforam foile , din loc în loc. Foile se coc pe fundul unei tăvi unse cu ulei și tapetata cu hârtie de copt la foc potrivit. Stați lângă cuptor deoarece se coc foarte repede ;)

În timp ce foile se răcesc , noi ne pregătim sa facem crema:

Punem la foc laptele și zaharul , când începe sa clocotească adaugăm faina în ploaie și amestecam având grija sa nu se formeze cocoloașe și este gata când compoziția se îngroașă. Pana când se răcește noi putem sa savuram un ceai sau o cafea după preferințe. Când e rece adaugăm zaharul vanilat și untul și punem mixerul la treaba . Mixam pana devine o crema spumoasa.

Gemul dacă are fructe întregi în el îl bagăm în blender și îl mărunțim apoi îl amestecam cu nuca tăiata mărunt ... nu ne rămâne decât sa asamblam aceasta minunata prăjitura.

Punem o foaie pe care o acoperim cu jumătate din crema de gris. Acoperim cu a doua foaie , apoi punem gemul , acoperim cu a treia foaie , apoi punem a doua parte din crema de gris și acoperim cu ultima foaie.

Nu , nu ..nu a venit încă momentul sa o degustam ....foile sunt încă tari și trebuie sa o lăsam se se odihnească pana a doua zi când vom avea o prăjitura frageda ;) Știu, știu e greu cu răbdarea, pofta e mare .... dar trece repede timpul de așteptare...

A doua zi tăiem marginile , pe care putem sa le păpam ( asa pe furiș :)) , pudram cu zahar praf deasupra și o tăiam în cubulețe , romburi, dreptunghiuri , după chef și plac și o savuram alături de familie și persoane dragi.