20.06.2011

Fasole verde cu smantana ( ardeleneasca )


fasole verde proaspãtã/conservã ­ 900 g/500 g
ulei ­ 50 ml
ceapã ­ 100 g
fãinã ­ 25 g
oþet ­ ­15 ml
zahãr ­ 5 g
smântânã ­ 100 g
boia de ardei dulce ­ 10 g
pãtrunjel verde ­ 1 legãturã
sare dupã gust


Fasolea verde proaspãtã se curãþã, se spalã, se fierbe în apã cu sare, se scurge;
lichidul de fierbere se pãstreazã. Dacã se foloseste fasole din conservã, aceasta
se spalã sub jet de apã rece, dupã ce s­a scurs lichidul. Ceapa se curãþã, se spalã,
se taie mãrunt. Pãtrunjelul verde se spalã, se taie mãrunt. Fãina se cerne. Ceapa
se înãbusã în ulei cu 50 ml lichid în care a fiert fasolea, se adaugã boia de ardei
dulce si fãinã dizolvatã în 100 ml din acelasi lichid rece si se fierb 10 minute. Se
pune fasole, zahãr, otet, sare, continuând fierberea 5 minute. Se retrage vasul de
pe foc si se adaugã smântânã si jumãtate din cantitatea de pãtrunjel verde.

Se serveste cald, cu pãtrunjel verde deasupra ( eu nu am mai pus , si am servit cu oua ochiuri )

Pofta buna!

04.06.2011

Flori de soc , Socata






Florile de soc se culeg in zilele lipsite de umezeala si, pe cat posibil insorite de mai, prin taierea ciorchinilor de pe tulpina.
Socul este un bun remediu pentru : Infectia gripala (raceala), febra, sinuzita si bronsita , colesterol , constipatie, digestie dificila, reumatism ,prevenirea infectiilor renale si urinare ,intinerirea organismului ,degeraturi , arsuri solare ,dureri de gat.

Florile de soc, la fel ca toate produsele pe baza de soc, sunt contraindicate pe perioada sarcinii si a alaptarii.




Socata :

- 10-12 flori de soc, proaspat culese
- 10 litri apa
- 1 kg. zahar
- 3-4 lamai sau un pachet sare de lamaie
- 10 g drojdie

Intr-un borcan mare de 10 litrii , se pune apa , zaharul , foriile de soc , lamaiile ( se pot pune cu tot cu coaja , dar coaja de lamaie da un gust amarui , eu am pus sucul de la lamaile stoarse ), drojdia dizolvata in putina apa.
Se lasa sa fermenteze acoperit 48 de ore , amestecand din cand in cand cu o lingura .
Se toarna apoi in sticle cu dopuri , bine legate cu sfoara, ca sa sa nu fie aruncate afara gazele care se dezvolata in continuare . Se da la rece si se poate consuma imediat , sau se pastreaza mai mult timp, la loc racoros cu gura sticlei in jos. Cand se destupa sticla , spumeaza ca si sampania.