22.10.2008

Mancare de legume cu mamaliguta

Mancarica de legume:
o tomata
1/4 de ardei iute verde
1/2 de dovlecel
40 g de vanata
1/2 de ceapa
1 lingurita cu ulei de masline
3 – 4 masline negre fara samburi
1 frunza mica de dafin
un fir de cimbrisor

Mamaliga:
200 ml de lapte (semismantanit)
40 g de gris de porumb
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
putina nucsoara
putina sare.

Se spala si se curata toate legumele (cu exceptia
dovlecelului). Se fierb vanata, ceapa, ardeiul iute, dafinul si cimbrisorul in baie de aburi timp de un sfert de ora. Se adauga tomata, dovlecelul si maslinele si se lasa sa fiarba inca 15 minute. Intre timp, se fierbe laptele pana da in clocot, intr-o craticioara impreuna cu sarea si nucsoara. Se micsoreaza focul si se toarna grisul de porumb in ploaie (treptat). Se lasa sa fiarba 5 minute, amestecand in continuu cu o lingura de lemn. Cand mamaliga se desprinde de peretii cratitei, se opreste focul, se amesteca cu untul si se toarna intr – un tipar micut cu forma amuzanta/nostima, si se lasa sa se raceasca. Dupa ce mancarica de legume a fiert, se scot frunza de dafin, firul de cimbrisor si se jupoaie pielita tomatei. Se zdrobesc toate legumele cu o furculita si se aseaza pe farfuria bebelusului. Se scoate mamaliga din tipar si se pune alaturi. Se serveste.